Mijn eerste 2 zwerfkittens – deel 5
Inmiddels zijn er week of 4 verstreken. De katjes doen het goed. Ze groeien als kool en met name Vito is al een stuk minder angstig. Hij doet nog steeds af en toe z’n oortjes plat, de bijnaam ‘Vleermuis’ past nog steeds bij hem, maar het sissen als een bang slangetje wordt beduidend minder. Helaas wil onze kater nog steeds niets van de twee jonge huisgenootjes weten. Zodra hij ze in het oog krijgt, maakt hij zich dubbeldik, zet een hoge rug op en begint te grommen en te blazen. De kleintjes weten van schrik niet waar ze het zoeken moeten en zijn de volgende 2 uur nergens meer te vinden. Dat is dus geen succes. We besluiten dan ook maar het niet meer te proberen. Het huis is – gelukkig – groot genoeg, dus we kunnen de kattenheren prima gescheiden houden, het is niet anders. Misschien minder geslaagd qua socialisering, maar in elk geval een stuk minder stress.

Behalve de badkamer verkennen Vinny en Vito inmiddels de hal met de open houten trap naar boven en dat is erg interessant. Met name de spijlen van de trapleuning zijn een leuk speelterrein. Ze kruipen er langs en onderdoor en rennen en vliegen achter elkaar aan naar boven en naar beneden. Boven staat een grote tafelvoetbaltafel wat ook een interessant speelterrein blijkt, vooral als er toevallig een balletje op het spel is blijven liggen. Helaas was ik te laat met m’n fototoestel, want 2 katten en 1 bal op een tafelvoetbaltafel is toch wel een heel leuk gezicht! Als het uiteindelijk een van de katjes lukt om de bal in het doel te krijgen, is de blik op zijn gezicht een tientje waard. Waar is m’n bal nu toch gebleven, zie je ‘m denken. Hij verdwijnt bijna zelf ook in het doel in een poging te achterhalen waar de bal naar toe is gegaan, maar gelukkig is hij daar inmiddels toch al iets te groot voor, zodat ik een reddingsactie op touw hoef te zetten naar een katje die klem komt te zitten onder in een tafelvoetbaltafel. Hup, een verdwaalde sok naast de wasmand is het volgende speelgoed wat ze ontdekken en vergeten is het tafelvoetbal. Ze rennen al weer achterelkaar de trap af op zoek naar een volgend spelletje.

De volgende maandag is het dan zover. Ze moeten naar het asiel voor een bezoekje aan de dierenarts. Vrij gewillig gaan ze in het reismandje en ook in de auto houden ze zich wonderbaarlijk rustig. Dat is met m’n eigen kat wel anders, die zit gedurende de hele autorit altijd luidkeels z’n ongenoegen te uiten. Ook bij het asiel gedragen ze zich voorbeeldig. Ze laten zich rustig betasten en inenten en het lijkt wel of ze blij zijn als ze weer in het mandje mogen. Dat hebben ze ook weer meegemaakt. Thuisgekomen zijn ze al weer snel aan het spelen en lijken ze het hele gebeuren al weer te zijn vergeten.

Op vrijdagochtend is het wederom minder leuk voor ze. Ze moeten een antiworm- en een antivlo-behandeling. De antiworm gaat prima. Het pilletje in 2 delen, 2 bakjes eten met het halve pilletje erin verstopt en hongerig als ze altijd zijn ’s ochtends is het eten en het pilletje zo verdwenen. Dan de antivlooienspray. Oeps, dat is eng. Ik pak Vinny en spray rondom, vervolgens beetje inwrijven, klein beetje over z’n kop, want daar durf ik niet te sprayen in verband met z’n oogjes en klaar is-ie. Hij weet niet hoe snel hij weg moet rennen en gaat bij de deur boos naar me zitten kijken, ondertussen met een vies snuitje aan z’n vacht ruikend. Z’n broer ziet de bui al hangen en heeft zich al achter in de bench verstopt, zo ver mogelijk buiten mijn bereik. Helaas, ook hij moet er aan geloven. Als ik ‘m de bench uit pak blijft de hele mat aan z’n pootjes hangen in een uiterste poging niet mee te komen, maar helaas, hij verliest. Hij ondergaat dezelfde behandeling en ook hij is niet blij met het resultaat. Twee verfomfaaide katjes blijven achter in de badkamer. 

23 dec 2010 Uitslag fotowedstrijd
Toen we mensen opriepen om leuke of mooie foto's te mailen van hun hond of kat hadden we niet verwacht zoveel foto's binnen te krijgen. Het was geweldig om al die foto's te bekijken. We willen u dan ook mee laten genieten van enkele inzendingen.

 

 

 

 

 

 

Zoveel leuke, lieve en mooie honden en katten die voorbij kwamen. Jammer genoeg kunnen we niet iedereen een prijs geven en hebben we met veel moeite een keus gemaakt betreft de leukste/mooiste honden en kattenfoto. We willen iedereen super bedanken voor het opsturen van de foto's.

De winnaars zijn Lieke Scharenborg (hond) en Clara van Wijnen (kat). Gefeliciteerd met een prachtig verwenpakket voor jullie hond en kat !! Jullie mogen het  pakket op ons asiel op komen halen.

 

We willen Faunaland www.faunaland.nl heel erg bedanken voor het sponsoren van deze verpakketten. TOP dat jullie dit hebben willen doen !!

 verwenpakket hond

 verwenpakket kat


Vrijwilligster aan het woord 21-12-2010
Mijn naam is Claudia Groenewegen, en ik werk als vrijwilliger in het dierenasiel Bommelerwaard. Tijdens het verzorgen van de dieren leer je alle karaktertjes en gewoontes van de dieren vanzelf kennen. Iedere bewoner van het asiel is uniek en heeft zijn of haar eigen verhaal. Zo ook Zita…  

Zita het schoonmaakhulpje!
De hoofdpersoon in dit verhaal heet Zita, ze is een jonge zwarte poes met 4 witte pootjes en een wit puntje aan haar staart. Ze verblijft als kleine meid tussen de grote poezen en katers in de kattenruimte, klaar om geadopteerd te worden. Wanneer ik ’s morgens met het ontbijt voor de katten binnenkom, word ik door 10 luid miauwende katten welkom geheten. Zodra de bakjes de grond raken wordt het ineens heel stil in de kattenruimte. De dames en heren vallen vervolgens aan op hun ontbijt en hebben het dan even te druk met zichzelf. Behalve kleine Zita, zodra ik de kattenruimte binnenkom doet ze er alles aan om mijn aandacht te trekken en om me te helpen waar ik een pootje extra nodig mocht hebben. Ze loopt druk met me heen en weer als ik met kattenbakken loop te sjouwen en etensbakjes inzamel. Zita rent van binnen naar buiten om te kijken of er in de buitenren nog bakjes staan die ook schoongemaakt moeten worden. Ondertussen houden we nauw contact met elkaar door vele aaitjes va  n mijn kant en vele kopjes van haar kant. Tijdens het poetsen en schrobben kletsen Zita en ik heel wat af; ik vraag haar of ze lekker heeft geslapen, of het ontbijt heeft gesmaakt en we nemen door wat er allemaal nog gedaan moet worden in de kattenruimte. Ik klets en ze miauwt vrolijk terug.
Een van Zita’s favoriete klusjes is dweilen! De meeste andere katten verlaten met een diepe zucht hun mandjes om op hoge pootjes door het kattenluik naar de buitenren te vluchten om daar het gesop en geboen af te wachten. Zita echter, blijft dicht bij me en haakt zichzelf met 4 natte pootjes in de dweil. Terwijl ik verschillende keren voorstel of ze niet even wil gaan kijken bij de mopperende dames en heren buiten, kijkt ze me hard spinnend en met glinsterende oogjes aan. Alsof ze wil vragen: ‘gaan we nog een rondje op de dweil?’
Mijn gevoel zegt dat Zita niet lang meer in het asiel zal zitten, want wie wil er nou niet 4 hulppootjes in de huishouding…Ik wens je een heel lang en vrolijk leven toe lieve kleine meid!
Zita


8 dec 2010 Wat maken we mee op het asiel en kittenopvang

Net op het moment dat we dachten dat de aanloop van kittens wel zou stoppen, zijn er op een wat bijzondere wijze toch nog weer 3 kittens bij de kittenopvang van ons asiel terecht gekomen. Eén van de drie is een ongeveer 8 weken oud zwart/wit poesje met een gewicht van een kitten van een week of 5. Dit kleine hoopje ellende is zwaar onderkoeld bij ons binnengekomen. Na een kort verblijf bij de dierenarts, waar het diertje aan het infuus heeft gelegen, is het diertje naar coördinator van de kittenopvang  gegaan waar het nog steeds op een warmtemat ligt om haar temperatuur stabiel te krijgen. Jonge katjes kunnen tot een leeftijd van circa 6-8 weken hun temperatuur nog niet helemaal goed regelen en in het geval van de sneeuw, ijs en ijzige kou van de afgelopen week is dat voor zo’n hummeltje natuurlijk helemaal moeilijk. We hebben het diertje, dat nu gelukkig in goede handen is, dan ook niet voor niets Karma gedoopt. Laten we hopen dat het lot haar ook in haar latere leventje goed gezind is.

Op dezelfde plaats zouden nog 1 kitten en vermoedelijk 1 moederpoes lopen.  Een lokale medewerkster van de Dierenbescherming  heeft daarvoor 2 vangkooien geplaatst, in de sneeuw en de kou. Al snel kreeg ze bericht dat er 1 in de kooi zat, terug naar Velddriel dus. Het kitten was een stuk groter dan Karma, een maand of 4 waarschijnlijk al. Hij/zij zit nu gelukkig warm in het asiel. Nauwelijks weer thuis, nog op de oprit, bericht dat in de 2e kooi de 2e kat zat, dus weer terug naar Velddriel. Daar werd een katje aangetroffen met een halsband van GLAS. Vermoedelijk heeft het diertje een tijdje geleden zijn kopje in een glazen conservenpotje gestoken, op zoek naar iets te eten en is toen vast komen te zitten. Gelukkig is het hem wel gelukt het potje zelf kapot te maken, maar het glazen schroefdraadrandje zat nog, met scherpe uitsteeksels, om het dunne nekje heen. Arm dier.  Helaas lukte het ons niet om dit glas zelf te verwijderen, ook niet met behulp van de drukkooi die de asielbeheerster  onlangs heeft gewonnen, dus toch maar naar de dierenarts samen met een vrijwilliger van het asiel. Onder korte verdoving is daar de glazen halsband verwijderd en nu kan het katertje weer opgelucht adem halen.  Hij zit nu warm en veilig in het asiel. Wij schatten hem op een maand of 5, 6. De rondzwervende moeder lijkt dus een vader te zijn.
 Of het nog lukt om deze laatste 2 te socialiseren, is afwachten. Ze zijn al aardig ‘oud’ voor kittens. Als het niet gaat lukken, worden ze gecastreerd en alsnog terug gebracht naar Velddriel. Ze worden dan ter plekke bijgevoerd en kunnen in de kassen overnachten.


Dec 2010 Vroegcastratie bij kittens
Op de site van de Dieren Bescherming is te lezen dat er tienduizenden zwerfkatten zijn in Nederland en dat het aantal alleen maar groeit want mensen laten makkelijk nestjes komen. Weten ze er geen raad meer mee worden ze gedumpt. De enige oplossing is neutralisatie. Maar op welke leeftijd die neutralisatie het beste gedaan kan worden daar verschillen de meningen nog erg over. Er komen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken naar voren waaruit blijkt dat vroegcastratie bij kittens geen negatieve gevolgen heeft. In Amerika en Engeland worden er veel onderzoeken naar gedaan. Ook Els Peeters, gedragsbioloog werkzaam op de Universiteit van Antwerpen, houdt zich bezig met dit onderwerp en is voorstander van vroegcastratie.
 
Els Peeters heeft zelf veel onderzoek gedaan bij kittens en katten betreft vroegcastratie en heeft veel wetenschappelijke onderzoeken in een document gezet. Wilt u meer weten over dit onderwerp dan kunt u dat hier vinden:  http://www.wuala.com/jopperke/Documenten/vroegcastratie.pdf 


30 Nov 2010 Ietwat verlaat nieuws, maar zeker de moeite waard..Dierendag D.A.P Zaltbommel
Werelddierendag is de dag waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren. Deze dag is in het leven geroepen om eens even stil te staan bij de dieren en de natuur om ons heen.

Waarom wordt dierendag eigenlijk op 4 oktober gevierd? Dit is de sterfdag van Franciscus van Assisi. Hij is de man die zich rond 1200 bekommerde om het lot van zwervers en arme mensen maar ook om dieren en planten. Op 4 oktober wordt hij altijd herdacht in de Katholieke Kerk. Daarom vond men 4 oktober de juiste datum voor werelddierendag. Op 4 oktober 1930 werd de eerste werelddierendag gevierd.

Ook dierenartsenpraktijk Zaltbommel wilde deze dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Voor de kinderen werd er een kleurwedstrijd georganiseerd. De tekeningen konden tot 4 oktober ingeleverd worden bij de praktijk en hebben tijdelijk de wachtkamer opgevrolijkt. Uit het totaal van 42 inzendingen werden uiteindelijk 4 prijswinnaars uit verschillende leeftijdscategorieen gekozen. Quint,Brechtje,Geesje en Robbyn hebben een leuke prijs gewonnen.

Verder was er de mogelijkheid je huisdier ( met of zonder eigenaar) gratis te laten fotograferen. In samenwerking met Fotolux uit Zaltbommel is dit een groot succes geworden. Ella en Arend Nijstad fotografeerden meer dan 50 huisdieren. Sommige katten leken wel te poseren. Een enkele hond vond de tafel buiten toch wat te spannend, maar uiteindelijk hebben we heel veel leuke foto's en tevreden baasjes gezien! Een collage van de foto’s hangt in de wachtkamer op de praktijk. Alle diereigenaren ontvingen een gratis foto van hun huisdier.

Daarnaast kon iedereen die op 4 oktober de praktijk bezocht een vrijwillige donatie doen voor het 25 jarig jubileum van het dierenasiel Bommelerwaard. Dit leverde maar liefst een bedrag van € 160,-. Door de dierenartsenpraktijk is dit bedrag aangevuld tot € 250,- en geschonken aan het dierenasiel. We weten zeker dat het dierenasiel dit geld goed weet te besteden.

 

Mijn eerste 2 zwerfkittens – deel 4

Heel langzaam gaat het beter met de kleine katertjes. Ze lopen los in de badkamer, zitten graag in de vensterbank naar buiten te kijken en als ik met het pingpongballetje gooi, gaan ze er meestal ook wel achteraan. Ook een kurk bewijst goede diensten. Deze is zelfs nog leuker dan het balletje, met name omdat ze hier hun tanden in kunnen zetten en ze hem mee kunnen slepen. Ik besluit een soort vishengel te maken van een oude bezemsteel met daaraan een stuk touw en een kurk en dit is een waar succes. Ik hoef nu niet heel dichtbij de katjes te komen, want ik ben nog steeds een beetje eng, maar kan nu vanaf een afstandje de kurk bewegen. Met name Vinny kan enorme sprongen maken, salto’s zijn het zelfs bijna, in zijn pogingen de kurk te pakken, maar ook Vito laat zich niet onbetuigd. Het is een ontzettend leuk gezicht om de 2 katjes zo te zien spelen en in hun pogingen om de kurk te pakken te krijgen, vergeten ze zelfs dat ik nog steeds een beetje eng ben en lopen af en toe zelfs tegen me aan. Als ze uiteindelijk uitgeput op hun zij liggen te hijgen, heb ik me een kwartier lang kostelijk geamuseerd en zij ook. Leuk toch, als ze zo speels bezig zijn, daar doe je het voor.

De vermoeidheid zijn ze blijkbaar snel te boven gekomen, want als ik een uurtje later de badkamer opnieuw inkom, tref ik een ware Page wc-papier reclame aan. De wc-rol die gewoon aan de muurhouder  naast de wc hing, ligt nu verspreid over de vloer en de 2 katjes zitten er tussen in. Het is geen gezicht! Jammer dat ik m’n fototoestel niet bij me heb, want voor ik die heb gepakt, zijn ze ‘m natuurlijk gesmeerd. De rol kan ik wel weggooien. Het papier ligt in meterslange slingers over de vloer, flink onderhanden genomen door 8 kattenpootjes en heel veel nageltjes. Geen optie meer dus, een wc-rol op die plek, want nu ze dat eenmaal hebben ontdekt, blijft dat natuurlijk een heel leuk spelletje. Ach ja, er zijn ergere dingen dan een vernielde wc-rol. De katjes hebben in elk geval lol gehad.

Als we ’s avonds de badkamer inkomen om onze tanden te poetsen, ligt Vinny opgerold in de wasbak te slapen, terwijl Vito een handdoek van het rek heeft getrokken en daarop ligt. Lekker stel. Hebben ze een heerlijk zachte mat plus een hangmat in de vorm van een oude kussensloop in de bench plus een mandje er bovenop en dan gaan ze zelf een plekje zoeken! Vinny begint luidkeels te spinnen als Ralph ‘m aait terwijl hij gewoon in de wasbak blijft liggen. Lief!! Als we hem er uit tillen en er naast neerzetten, blijft hij gewoon zitten en kijkt toe hoe wij onze tandenborstels pakken. Blijkbaar is dat erg interessant. Hij gaat zelfs op z’n achterpootjes staan om te proberen zo’n borstel te pakken te krijgen. Zullen we zijn tandjes ook maar poetsen? Nee, dat is te eng en met een grote sprong verdwijnt hij op de vloer en schiet de bench in. Dat is veiliger. Z’n broertje komt hem gauw achterna en voor wij de badkamer verlaten, liggen ze samen in de hangmat, klaar voor een nieuwe nacht. 

Mijn eerste 2 zwerfkittens – deel 3
Na 2 dagen grotendeels in de bench in de badkamer te hebben doorgebracht, merk ik dat de katjes langzaam beginnen te wennen. Als ze door de badkamer lopen gaat het niet meer helemaal sluipend met hun buikje bijna over de grond, maar lopen ze langzaam met meer zelfverzekerdheid door de ruimte. Met name Vinny gaat goed. Als ik met eten kom, komt hij al redelijk ver naar me toe en laat zich zelfs even aanhalen. Vito ligt nog steeds als een angstig blazend slangetje te sissen in de mand. Wel ìn de mand inmiddels in plaats van erachter, dus ook in dat opzicht is er toch voorzichtig vooruitgang te melden. De wijnkurk, het pingpongballetje en het propje aluminiumfolie dat als speelgoed in de badkamer ligt, wordt ook heel voorzichtig verkend, maar het is duidelijk dat spelen nog een onbekend terrein is voor beide dieren. Als ik met het pingpongballetje gooi, volgt Vinny wel alle bewegingen, maar Vito deinst met platte oortjes achteruit. Blijkbaar toch eng, zo’n balletje. Toch hoor ik af en toe als ik niet in de badkamer ben het balletje over de vloer stuiteren dus heel langzaam gaan ze er iets mee doen.

Als we op maandagochtend aan het ontbijt zitten, klinkt er opeens een vervaarlijk gegrom en heel laag gebrom uit de badkamer en ik schiet overeind. Shit, onze kat heeft blijkbaar opeens de deur open gekregen en gaat de confrontatie aan. Als ik bij de badkamer kom, staat Binky, onze 10 jaar oude kater, met een hoge rug en dikke staart vervaarlijk te grommen en te blazen naar de katjes die angstig helemaal achterin de bench liggen. Nog voor ik Binky kan roepen, springt hij als een bezetene tegen de bench aan, die natuurlijk een metalig geluid veroorzaakt wat bij alledrie de katten niet goed valt. Vinny begint angstig te blazen, Vito sist en Binky gaat te keer als een dolle stier met uitvallen naar de bench en een aanhoudend laag gegrom. ‘Bink, jochie, kom maar’ Ik probeer hem zonder op te pakken mee te lokken en wonder boven wonder laat hij de onbekende indringers met rust en loopt rustig met me mee terug naar de kamer. Dit had ik eerlijk gezegd niet verwacht. De geur van de katjes hangt al een dag of 3 in huis,als ik ze aai, aai ik kort daarna Binky, zodat de geur toch wel bekend moet zijn, maar dat hij zich nu opeens zo dreigend gedraagt, is jammer. Blijkbaar zat de badkamerdeur niet geheel in het slot, zodat hij hem kon openduwen en de bron van de onbekende geur kon onderzoeken. De afgelopen dagen is hij de badkamer gewoon voorbij gelopen tot mijn grote verbazing, maar nu was het moment blijkbaar gekomen om op onderzoek uit te gaan. Nou ja, afwachten maar hoe dit verder gaat. Binky is inmiddels rustig in de vensterbank gesprongen en zit zich te wassen alsof er niets gebeurd is, de kleine katjes liggen nog steeds angstig tegen elkaar aangedrukt achterin de bench. Als ik het deurtje opendoe, deinzen ze nog verder achteruit, de vooruitgang die was bereikt, is weer behoorlijk te niet gedaan. Dank je wel, Bink.

Als we ’s avonds tv zitten te kijken en Binky besloten heeft toch maar buiten te gaan spelen, besluiten m’n vriend en ik de katjes maar eens in de woonkamer te halen. We pakken allebei een toch enigszins tegenstribbelend katertje op en gaan naast elkaar op de bank zitten, de katjes op schoot. Het gaat moeizaam, je merkt dat de lijfjes strak staan van spanning en dat als je maar even je greep verslapt, de katjes onmiddellijk proberen weg te komen. Helaas jochies, dat is niet de bedoeling. Vinny is uiteraard de eerste die zich overgeeft en zelfs luid begint te spinnen, uiteindelijk heel zachtjes gevolgd door z’n broertje Vito. Wat een vrede in huis!


Bezoek Animal Conferentie Praag
Ook dit jaar was Stichting Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard weer vertegenwoordigd op de Animal Conferentie, georganiseerd door Dogs Trust Engeland.
Deze conferentie is ieder jaar in een ander Europees land en was dit jaar in Praag. Wilma de Joode heeft drie dagen lang workshops en lezingen gevolgd en kwam weer met een heel voldaan en enthousiast  gevoel terug.

Had Wilma vorig jaar geld gewonnen voor het asiel, ook deze keer kwam ze niet met legen handen terug. Van SNIP international kregen we een mooie kooi. Deze kooi is om wilde zwerfkatten veilig onder narcose te kunnen brengen. Meer weten over het werk van SNIP International kunt u vinden op de website: http://www.snip-international.org

 

 

Er waren weer enorm veel lezingen en workshops dit jaar. Alles wat men moet weten over werken met vrijwilligers, vroege castratie bij kittens, hondengedrag, t-touch, kattenziekten, educatieprojecten voor kinderen en nog heel veel meer.
Alle presentaties zijn te vinden op de website http://www.icawc.org Absoluut de moeite waard om er eens voor te gaan zitten en door te nemen.

 educatie opzetten
Castratie resultaat katers eerst
Castratie resultaat poezen eerst
de 5 vrijheden die een dier moet hebben

Dogs Trust wil proberen om meer mensen op een goede manier met hun hond om te laten gaan. Daarvoor hebben ze op youtube allerlei filmpjes gezet die u op een hele simpele manier laten zien hoe u bepaalde dingen aan of af kunt leren van uw hond. Er komen steeds meer filmpjes bij. U kunt deze filmpjes vinden op www.youtube.com/dogstrust

Waar de conferentie volgend jaar zal zijn is nog niet bekend, maar we hopen er dan ook zeker weer bij te kunnen zijn. 
 

Mijn eerste 2 zwerfkittens – deel 2
Ze zijn er: Vinny en Vito, 2 kleine en vooral bange katertjes, samen in een grote oude hondenbench. De bench staat in de badkamer, zodat straks het deurtje open kan, zonder dat ze gelijk de benen nemen en zich overal kunnen verstoppen. De badkamer is ruim, maar overzichtelijk en – ook wel belangrijk – makkelijk schoon te maken als ze er een puinhoop van maken. Op dit moment doen ze echter nog niet veel. Ik ben zo dom geweest om een kleine grijze afwasteil die ik als kattenbak gebruik helemaal achterin de bench te zetten en nu liggen ze dus met z’n tweetjes in de kattenbak. Dat is dus niet de bedoeling. Als ik op m’n knieën ga zitten om ze op te pakken en uit de kattenbak te halen, begint Vito direct weer te blazen. Lekker ding! Vals is hij absoluut niet, hij probeert me niet te bijten of te krabben, hij is alleen maar ontzettend bang. Ach gossie toch. Ik pak ‘m voorzichtig op en aai hem over z’n kopje en ruggetje. Wat is hij ontzettend klein en mager nog. Ik voel z’n hele lijfje trillen van angst als ik ‘m beet houd. Ik haal de kattenbak naar voren, zet een kleine rieten mand achterin met een lekker zacht handdoekje erin en hopla, in plaats van in de mand, duwen en wringen ze net zo lang met z’n tweetjes tot ze achter de mand kunnen liggen, helemaal uit het zicht, zo ver mogelijk weg van mijn graaiende handen, die natuurlijk ontzettend eng zijn. Ach ja, laat ze daar maar even liggen, ze zullen hard aan wat slaap toe zijn en als ik straks terugkom met eten zal ik wel zien of ze zich laten verleiden om weer naar voren te komen. Ik blijf nog even staan kijken, maar ze kijken niet terug en ik laat ze maar alleen.

Als ik na een uurtje de badkamer weer in kom, zie ik Vinny toch een beetje nieuwsgierig over de rand van de mand gluren. Van Vito zie ik alleen maar een stuk rug. Ik doe het deurtje van de bench open en ga ervoor zitten. “Hallo jochies, eten voor jullie ..” Ik open het blikje Whiskas en zie hoe de oortjes van Vinny zich spitsen. Blijkbaar ruikt hij al iets. Als ik met een vork het voer in het bakje wat fijnprak, komt Vinny langzaam overeind. Het is duidelijk dat hij honger heeft. Toch blijft hij, zolang ik de deur van de bench open heb, achterin, pas als ik het deurtje dichtdoe en iets naar achteren schuif, komt hij over het mandje heen richting voerbakje. Heel langzaam zie ik ook het kopje van Vito over de rand van het mandje verschijnen en als hij ziet dat z’n broertje al heerlijk zit te smullen, komt hij ook gauw naar voren, ondertussen trouwens argwanend in mijn richting kijkend om zeker te weten dat ik toch echt wel aan de andere kant van het deurtje zit. Ze vinden het lekker, dat is duidelijk. Binnen een paar minuten hebben ze het hele bakje leeg en beginnen ze heel voorzichtig hun kopjes te wassen. Vinny begint zelfs al heel even Vito’s kopje te likken. Wat een droppie!
Als ik later weer even kom kijken, ligt Vito nog steeds achter het mandje, maar Vinny heeft inmiddels besloten dat het mandje toch zachter is en ligt in het mandje. Oké dan, nu is het mijn beurt, besluit ik. Het is mijn taak om ze handtam te maken en dat gaat het beste door ze regelmatig op te pakken, vast te houden, even te aaien en weer terug te zetten. Zo leren ze dat wij mensen niet eng zijn, dat vastgehouden worden niet bedreigend is en dat ze uiteindelijk altijd weer terug mogen naar hun eigen plekje. Met Vinny gaat het prima. Hij laat zich vrij makkelijk oppakken, ik kan ‘m heerlijk knuffelen, zonder dat hij begint te spartelen en ik hoor zelfs heel zachtjes een licht gespin. Vito is een ander verhaal. Met z’n oortjes plat maakt hij een geluid als een boze slang en drukt zich helemaal tegen de bodem van de bench. Helaas jochie, ook jij moet er aan geloven. Als ik ‘m probeer op te tillen slaat hij z’n nageltjes in de rieten mand om te voorkomen dat hij opgetild wordt, maar ik ben sterker dan die mand. Hij voelt helemaal strak van de spanning als ik ‘m in m’n armen heb en zodra m’n greep iets verslapt worstelt hij zich los en schiet terug de bench in. Vooruit maar, er komen nog veel meer dagen, hij zal er wel aan wennen, hoop ik.

Ellen


Uitreiking prijs kevermiddag
Op onze open dag hadden we een pot met kluifjes staan. Bezoekers van de open dag mochten raden hoeveel kluifjes er in de pot zaten. Er waren veel mensen die hun naam in hadden gevuld en een aantal erbij hadden gezet. De winnaar van het juist geraden aantal kluifjes zou een kevermiddag winnen, die belangeloos was gedoneerd door www.bommelsuitje.nl Vandaag kwam de winnares, Sam Bastings van 8 jaar, haar pijs ophalen op ons asiel. We wensen Sam en haar familie heel veel plezier met deze prijs en hopen dat ze een hele leuke kever middag zullen gaan hebben. 

Sam Bastings, winnares van de kevermiddag

01-11-2010 Gastgezin column
Het asiel werkt met gastgezinnen die kittens opvangen. Deze gastgezinnen zijn heel erg belangrijk voor de socialisatie van de kittens. De kittens groeien socialer op en hebben op deze manier veel minder kans om ziek te worden. Één van deze gastgezinnen is Ellen. De ervaringen van Ellen, als gastgezin, willen we graag met u delen. Ellen zal iedere 2 weken een column schrijven over haar ervaringen met haar opvang kittens.


Mijn eerste 2 zwerfkittens – deel 1
Wat zijn ze klein en wat zijn ze bang! Mijn eerste kennismaking met mijn tijdelijke huisgenootjes valt me eerlijk gezegd niet mee. Zes kleine, cyperse katjes zitten angstig tegen elkaar aangedrukt in een hok op het asiel. Sommige diertjes hebben zelfs de oortjes platliggen, zo bang zijn ze. Vandaag krijg ik 2 van deze diertjes mee naar huis. Ik ben namelijk met ingang van nu gastgezin voor zwerfkittens. De komende weken zal het mijn taak zijn om van 2 van deze bange diertjes handtamme huisdieren te maken, die dan vervolgens goed geplaatst kunnen worden in een fijn gezin waar ze een heerlijke tijd tegemoet gaan. Maar dat kan nog wel even duren als ik ze zo zie. Nog maar 2 dagen geleden liepen ze samen met hun moeder, een thuisloze zwerfpoes, door het boerenland achter Velddriel en nu zitten ze, zonder moeder, opeens met z’n allen in een hok. Geen wonder dat ze bang zijn, ze hebben geen flauw idee wat er allemaal met ze gebeurt.

Ingeborg, een van de 2 kattencoördinatoren van het asiel die verantwoordelijk is voor plaatsing van zwerfkittens bij gastoudergezinnen, opent het hok en pakt een cypers met wit katje op. Een katertje, constateert ze na een snelle inspectie onder de staart. ‘Dit is alvast nummer 1’. Ik doe het meegebrachte reismandje open, zodat ze het diertje kan laten zakken en kijk toe als ze nummer 2 uit het hok pakt. Deze heeft de oortjes helemaal plat en blaast als hij bij de rest van z’n broertjes en zusjes vandaan wordt gehaald. Ach gossie, arm droppie. Ook dit is een katertje volgens Ingeborg, maar dan helemaal cypers, zonder ook maar een haartje wit. Zelfs de onderkant van z’n pootjes zijn zwart. Het is, ondanks z’n duidelijke angst, een heel mooi beestje. De 2 broertjes worden gauw met elkaar verenigd in de reismand en een blik op het intakeformulier op het hok vertelt me dat ik de komende weken m’n handen vol ga hebben aan Vinny en Vito, zoals de diertjes zijn genoemd. Wat leuk, een stel maffiosi, ik ben benieuwd.
Beladen met voer, een grote zak kattengrit en natuurlijk de reismand met de 2 kittens rijd ik even later naar huis. De katjes zijn muisstil. In tegenstelling tot mijn eigen kater, die in de auto altijd luidkeels blijk geeft van zijn ongenoegen met zijn gedwongen verblijf in de reismand, geven deze diertjes geen kik. Ik maak wat zachte geluidjes, praat een beetje tegen ze, maar ze geven geen enkele reactie. Ik kan alleen maar raden wat er in hun koppies omgaat, vertellen doen ze het me in elk geval niet.

Eenmaal thuisgekomen breng ik de reismand naar de badkamer, een ruime kamer op de begane grond van ons huis, waar ik ze in elk geval de komende dagen maar ga laten wennen. Er staat een grote, oude hondenbench op de katertjes te wachten. Ik open de klep van de reismand en zie 2 diertjes met platte oortjes en hele grote ogen angstig naar me opkijken. Och jee toch, de stumpertjes. Als ik Vinny oppak, het cyperse katertje met de witte bef, buik en pootjes, voel ik hem helemaal trillen. Ik zet ‘m snel in de bench en wil hetzelfde doen met Vito, maar deze blaast en is duidelijk niet van plan me het net zo makkelijk te maken als z’n broertje. Helaas, hij zal er toch aan moeten geloven. Ik pak ‘m op en probeer z’n rondmaaiende pootjes te ontwijken, maar helaas, als hij uiteindelijk in de bench belandt, ben ik paar flinke schrammen op m’n handen rijker. In de bench kruipen ze direct helemaal naar achteren, tegen elkaar, en kijken me met grote verwijtende ogen aan. Ze zijn duidelijk niet blij met me. Nu maar hopen dat dit de komende weken gaat veranderen.

Ellen.

 Vinny nu

Vito nu

 

06-10-2010 Open dag asiel
Een grote tent, enorm veel publiciteit, veel spullen om te verkopen, prachtige prijzen om weg te geven en een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Dat was de basis van onze open dag. Gelukkig kwamen er veel mensen op ons asiel kijken. Het rad van avontuur draaide de hele tijd en kinderen konden op het springkussen. Er werden auto's gewassen en er waren hapjes en drankjes. Er waren heel wat mensen die mee liepen met de rondleidingen en die in onze verkoop kraam spulletjes kochten. Door al deze ingrediënten is het een geslaagde open dag geworden. We willen alle bezoekers enorm bedanken voor hun steun. 

 

 |

 


28 sept 2010

Vanmorgen werden we blij verrast toen er een auto met paardentrailer aankwam. Even later kwamen Jan Blom senior, 89 jaar jong, en Cees v.d Bogert "de Kester" op het asiel aan. Beide heren kwamen een cheque overhandigen aan het asiel. De heren hadden een paard meegenomen om extra goed duidelijk te maken waarvoor ze kwamen. De Paardenverzekering uit Hedel, waar beide heren altijd lid van zijn geweest, wordt opgeheven en het geld wat over is wordt aan het goede doel geschonken. Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard was één van de gelukkige en mocht een cheque in ontvangst nemen van maar liefst 1261,70 euro. Wij willen de heren Jan en Cees en alle andere leden van de Paardenverzekering uit Hedel ENORM bedanken voor deze donatie.


Van links naar rechts: Cees "de Kester" , Wilma de Joode, Jan Blom senior en paard O'raya

OPEN DAG 2 OKTOBER

Zaterdag 2 oktober is het feest op het asiel. Omdat de Stichting Dierenopvangtehuis De Bommelerwaard dit jaar 25 jaar bestaat wordt de Open Asiel Dag (OAD) extra feestelijk gevierd. Van 11.00 tot 15.00 uur is iedereen van harte welkom een kijkje te komen nemen op de Steenweg 8 te Bruchem. Download hier de flyer!

Uiteraard staan dieren centraal deze dag. Daarom kunnen bezoekers onder begeleiding het asiel bezichtigen. Op de dag zelf kan ook een dier worden uitgezocht. Meenemen lukt niet op de open dag, wel kan het dier “gereserveerd” worden en later worden opgehaald.

De erkende hondenvereniging Jumpy houdt de hele dag door demonstraties. Jumpy verzorgt onder andere trainingen gehoorzaamheid en behendigheid zowel voor recreatieve- als wedstrijddoeleinden.

Elles Nijssen
Kattengedragskundige Elles Nijssen is de hele dag aanwezig om adviezen over katten te geven. Nijssen is op vele terreinen actief, zo beantwoordt zij lezersvragen over kattengedrag in het bekende kattenblad Majesteit, schrijft zij voor diverse kattenbladen artikelen over kattengedrag, is zij betrokken bij de kattenopvang de Poezenboot in Amsterdam en geeft zij regelmatig lezingen over poezengedrag. Onlangs verscheen “De kleine kattengids” van haar hand. Uiteraard is dit boek zaterdag te koop en zal de schrijfster de boeken signeren.

Niet alleen dieren staan centraal, ook voor kinderen is het extra leuk het asiel te bezoeken. Er staat een springkussen klaar en er is een kinderknutselhoekje. Bovendien wordt dit jaar een kind gekozen tot “Grootste Dierenvriend van de Bommelerwaard”. Tot 28 september konden kinderen tot 14 jaar genomineerd worden. Inmiddels is de jury bestaande uit Marie-José Enders (een van de oprichters van de Stichting Dierenopvangtehuis De Bommelerwaard), oud-notaris Kees van der Eijk en dierenarts Frits Janssen druk bezig een keuze uit de inzendingen te maken. De winnaar wordt zaterdagmiddag om 14.30 uur bekend gemaakt door Marie-José Enders.

Daarnaast zijn er een verschillende activiteiten voor jong en oud zoals het Rad van Fortuin, enveloppen trekken en kunnen er bloemen en prachtige eigengemaakte kaarten gekocht worden. Er zijn mooie prijzen te winnen die door ondernemers uit De Bommelerwaard ter beschikking zijn gesteld. Terwijl het hele gezin het asiel bezoekt, staan er vrijwilligers klaar om tegen een geringe vergoeding auto’s te wassen. Kortom er is zaterdag van alles te beleven op het asiel. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Er is een aparte kraam waar soep, broodjes, koffie, frisdrank etc. tegen een kleine vergoeding te krijgen is.

Informatie over de open dag kan worden ingewonnen bij: Wilma de Joode of Rianne Steenbeek, telefoonnummer 0418-643129.

Aug 2010 Donatie van spullen
We waren blij verrast toen er een mailtje kwam van Jaqueline, Hondenuitlaatservice Effe d’r uit, dat ze spullen voor ons asiel wilde gaan inzamelen.We waren nog blijer verrast toen ze alles kwam brengen. Jaqueline heel erg bedankt voor alle spullen. Ook de Boxer wandel club heel erg bedankt voor het doneren van de spullen !! We zijn er heel blij mee. 
 
Hondenuitlaatservice Effe d'r Uit
Eikenlaan 9
4194 TN  METEREN
Telefoon: 0345-504791
Mobiel: 06-23081211

Maud houdt spreekbeurt over dierenasiel
De 11-jarige Maud van Vliet uit Sint-Michielsgestel heeft haar spreekbeurt over ons dierenasiel gehouden. Een aantal jaren geleden hebben Maud en haar ouders poesje Bonita (die nu Zipper heet) uit ons asiel geadopteerd. Tijdens haar spreekbeurt heeft Maud uitgebreid verteld over hoe een dag in een asiel eruit ziet. Het eten geven van de dieren, het schoonmaken van de hokken, het uitlaten van de honden, het knuffelen en socialiseren én het wekelijks bezoek van de dierenarts, alles is verteld. Ook heeft ze de werkzaamheden van de dierenambulance besproken en heeft ze dierenmishandeling aan de orde gesteld. Dit alles door middel van een mooie PowerPoint presentatie voorzien van veel foto’s en afbeeldingen!
Een van de vrijwilligers van het asiel heeft na afloop van de spreekbeurt vertelt over hoe belangrijk het is om je huisdier te chippen. Veel kinderen uit de klas van Maud wisten wel wat chippen ongeveer is maar uit de vele vragen bleek dat er nog veel onduidelijkheid over chippen is. Door het laten zien van het chipapparaat en de afleesapparatuur en natuurlijk door te vertellen hoe makkelijk het asiel een baasje van een gechipt huisdier kan opsporen, was het voor alle kinderen duidelijk dat je je huisdier maar beter kunt laten chippen.
 
Uit de quiz die Maud ook nog hield, bleek dat haar klasgenootjes goed opgelet hadden want ze wisten bijna alle antwoorden op de vragen. 
 
Maud, dank je wel voor het onder de aandacht brengen van ons dierenasiel en dierenwelzijn in het algemeen!

Dierenbescherming organiseert chipactie op asiel
De Dierenbescherming, afdeling Nijmegen – Den Bosch e.o. organiseerde op zaterdag 4 juli voor de 1e maal een chipactie in de Bommelerwaard.
Ons asiel was hiervoor als locatie gekozen en we kunnen rustig zeggen dat het een groot succes was. Voor de speciale prijs van 10 Euro konden honden en katten worden gechipt.
Maar liefst 25 katten en 35 honden werden die dag van een chip voorzien. 

 
 

Chipactie in Bruchem door Dierenbescherming afdeling Nijmegen – Den Bosch e.o.
De Dierenbescherming afdeling Nijmegen – Den Bosch e.o. heeft  diverse dierenambulances op de weg. Van de duizenden gevonden dieren die ze jaarlijks ophalen is nog geen 20% gechipt en geregistreerd.
Tegenwoordig worden steeds meer dieren gechipt. Wat echter vaak vergeten of achterwege gelaten wordt, is de registratie van de gegevens in een centrale databank. Zo kan van een gevonden dier dat gechipt is, dan tóch de eigenaar niet worden gevonden, terwijl een gechipt en geregistreerd dier door de dierenambulance direct naar huis kan worden gebracht. De niet-gechipte of de niet-geregistreerde dieren zitten in het asiel soms dagen op hun baasjes te wachten.
Zeker in de zomermaanden lopen er nogal wat dieren weg en als de eigenaren dan ook nog op vakantie zijn, kan het weken duren voordat de hond of kat weer thuis is. Ook om mee te kunnen naar het buitenland moeten dieren meestal gechipt zijn.
Om dieren- en bazenleed te voorkomen houdt de Dierenbescherming afdeling Nijmegen – Den Bosch e.o. regio Bommelerwaard daarom op 3 juli een chipactie. Tegen een gereduceerd tarief van € 10,00 wordt uw huisdier gechipt én geregistreerd.
Deze actie wordt gehouden in ons Dierenopvangtehuis De Bommelerwaard.

Katten zijn welkom tussen 10.00 en 12.30 uur, honden zijn welkom tussen 13.00 en 16.00 uur.

Wilt u meer informatie bel dan de Dierenbescherming afdeling Nijmegen – Den Bosch e.o., telefoonnummer 088 -  8 113 400.

Hebt u de dierenambulance nodig, bel dan met telefoonnummer 088–8 113 410.


Mei 2010 Donatie van vriendengroepje
We waren blij verrast toen een groep vriendjes, Rens en Yinke Apeldoorn, Ivo en Tijmen de Haan, Christiaan van Herp en Lijdia Groenewegen op het asiel een envelop af kwamen geven. In die envelop zat namelijk de opbrengst van Koninginnendag. Ze hadden heel de dag met een kraam gestaan en allerlei dingetje verkocht om zoveel mogelijk geld bij elkaar te verdienen voor het asiel! Er werden koekjes en speelgoed verkocht en er was een grabbelton. We hopen dat ze volgend jaar met Koninginnendag ook weer veel geld ophalen zodat ze weer een ander goed doel blij kunnen maken. Want ieder jaar wordt er een ander doel uitgekozen die de gift krijgt. Het asiel willen deze groep vriendjes enorm bedanken voor deze gift.
19 maart 2010 Nederland Doet

Ook op het asiel zijn er mensen komen helpen op de dag Nederland Doet dit jaar. Personeel van de Rabobank in Zaltbommel hebben zich heel nuttig gemaakt op het asiel. Er is flink gewerkt. Gesnoeid en geruimd. We willen alle mensen van de Rabobank, die zich hebben ingezet op deze dag, heel erg bedanken. Hovenier Gerard Bok willen we ook enorm bedanken voor zijn begeleiding van de vrijwilligers van de Rabobank en de donatie die hij aan het asiel heeft gedaan.


Maart 2010 Dierenartsprijktijk Zaltbommel en Hedel.
De afdeling Bommelerwaard van de Dierenbescherming Nijmegen – Den Bosch e.o. organiseert een kortingsactie op de castratie en sterilisatie van katten.

Kattenoverschot
Van maandag 22 maart tot en met donderdag 29 april 2010 krijgen particulieren een korting van maar liefst 15 euro! op de kosten van de operatie. Met deze actie benadrukken zowel de Dierenbescherming als de Dierenartspraktijken Zaltbommel en Bommelerwaard-Zuid (Hedel) nog eens hoe belangrijk het is dat katteneigenaren er tijdig voor kiezen hun dier te laten ‘helpen’. Alleen zo kunnen de gevolgen van de kortstondige liefde tussen dieren worden vermeden: ongewenste nesten jonge dieren en nog meer katten in Nederland.
Indien U een inwoner bent van de Bommelerwaard en u bent geïnteresseerd in de kortingsactie dan kunt U een afspraak maken met de Dierenartsenpraktijk Zaltbommel (tel. 0418-512009) of Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard-Zuid (Hedel) (tel 073-5994001) voor de neutralisatie van uw kat(ten). De actie gaat in op 22 maart  en loopt tot en met 29 april 2010.
 
Het aantal katten in Nederland blijft groeien en daarmee ook het aantal zwerfkatten die voor een groot deel in de Nederlandse asielen terecht komen. Met name in de zomermaanden levert dit overvolle hokken op, maar steeds vaker beperken de problemen in de asielen zich niet meer tot die periode. Voor de katten zelf is het zwervende bestaan zeker geen prettig leven. Als zwerver lijden ze aan ziektes, honger en kou, en worden overal verjaagd.
 
Tijdige neutralisatie van katten zien we dan ook als ‘must’ om het zwerfkattenprobleem in te dammen en het kattenoverschot te beperken. Nog te veel mensen nemen een nestje omdat kittens zo schattig zijn of ze hebben er gewoon geen erg in om hun kat op tijd te “helpen”. Voor het eerste nestje is vaak wel plaats bij buren of vrienden. Maar daarna rest het asiel of het leven als zwerfkat op straat.


9 maart 2010 Drukte in het asiel
Het is even iets rustig geweest in het asiel maar de drukte begint alweer toe te nemen. De laatste tijd komen er veel afstandsdieren binnen. Een kat die na vijf jaar niet meer kan blijven omdat er een allergie is, een hond die weg moet door een verhuizing of scheiding. Jammer genoeg zijn het vaak de dieren die aan het kortste eind trekken en weg moeten, ook al zijn ze al vele jaren deel van een gezin. We zien het regelmatig dat een dier ineens weg moet, liefst nog op dezelfde dag. Op die momenten vragen wij ons toch vaak af hoe dat mogelijk is. En helemaal als blijkt dat de hond of poes bij een nieuw baasje niet de problemen vertoont waar het dier voor is afgestaan. We krijgen met heel wat mensen en problemen te maken en het is overduidelijk dat een groot deel niet altijd eerlijk de waarheid vertelt, jammer genoeg. 
Zo nu en dan is het afscheid van een hond of kat erg zwaar voor de mensen die het dier komen brengen. Door de geboorte van een kindje die allergisch is bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er ook mensen die niet zomaar hun dier weg doen en het alleen maar doen omdat ze echt niets anders kunnen en alles al geprobeerd hebben.


Febr 2010 Een hond of kat als huisdier.
Als u besluit een hond of kat te nemen is het belangrijk om er heel goed over na te denken. Huisdieren kunnen bepaald gedrag vertonen wat niet altijd wenselijk is, en het is noodzakelijk om ook daar bij stil te staan. Mensen die een hond of kat adopteren denken vaak dat er een kant en klaar dier in huis komt, of dat men de hond of kat wel even ‘naar de hand kan zetten’. Vaak is dat niet zo en moet men best wel moeite doen, en verschillende dingen proberen, om het dier het gewenste gedrag te laten vertonen.
 
Helaas verwachten mensen nog te veel van een asieldier. Dat ze vanaf de eerste dag alles precies doen zoals het nieuwe baasje wil. Een asiel hond of kat heeft vaak langer dan 24 uur nodig om te wennen !! De dieren uit het asiel hebben vaak al veel meegemaakt, en hebben tijd nodig om aan de nieuwe situatie en de nieuwe baasjes te wennen. Bedenk dat goed voor u besluit om een hond of kat als huisdier te nemen, of het nu uit het asiel is of via een particulier. Ook pups of kittens die u particulier ergens koopt zullen niet altijd gewenst verdrag vertonen.
 
Jammer genoeg trekken mensen te laat aan de bel als er problemen zijn en willen dan ineens per direct van hun hond of kat af. Vaak hebben ze het zo hoog op laten lopen dat zowel de eigenaren als de baasjes zwaar gefrustreerd zijn. Als er problemen ontstaan zorg dan dat u zo snel mogelijk goed advies krijgt over wat te doen. Soms zijn er maar een paar kleine aanpassingen nodig om het gedrag van uw dier te veranderen op een positieve manier.
Het asiel kan u helpen met tips en eventueel een honden/katten gedragstherapeut inschakelen.
 
Waar het dier ook vandaan komt, waarom het ook is afgestaan, voor bijna allemaal wordt er een nieuwe plek gevonden. Een plek waar ze welkom zijn, waar ze weer genieten en vrolijk zijn. Gelukkig zijn er nog veel mensen in Nederland (en België) die in de asielen een hond of kat uit gaan zoeken en heel goed weten dat het dier meer tijd nodig heeft, en die tijd ook graag geven aan hun nieuwe huisdier. Deze mensen willen wij enorm bedanken voor deze keus en hun inzet voor de asieldieren.


 

Dierenbescherming afdeling Nijmegen – Den Bosch e.o.
Met ingang van 1 januari 2010 is er een nieuwe afdeling gevormd die Dierenbescherming Afdeling Nijmegen – Den Bosch en omstreken heet.

De nieuwe regio bestaat uit:
• Bommelerwaard: Maasdriel en Zaltbommel
• ’s-Hertogenbosch: Boxtel, Haaren, Maasdonk, ’s Hertogenbosch, Sint Michielsgestel en Vught.
• Midden Betuwe: Lingewaard, Neder betuwe en Overbetuwe.
• Nijmegen: Bernheze, Beuningen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Groesbeek, Heumen, Landerd, Lith, Mill en Sint Hubert, Millingen aan de Rijn, Mook en Middelaar, Nijmegen, Oss, Schijndel, Sint Anthonis, Ubbergen, Uden, Veghel en Wijchen.
• Waalwijk e.o.: Aalburg, Heusden, Loon op Zand en Waalwijk

De kerntaken zijn:
Dierennoodhulp
Toezicht Dierenwelzijn
Maatschappelijke beïnvloeding
Politieke beïnvloeding 

De DB hoopt met name door regionale krachtenbundeling sterker (dus beter) lokaal te kunnen opereren en functioneren. In practische zin betekent dit dat de activiteiten van de nieuwe afdeling vanuit het kantoor in Nijmegen wordt gecoördineerd.
 
De DB afdeling nijmegen – ’s Hertogenbosch e.o. is te bereiken op het telefoon nummer 088-8113400.


24 febr 2010 Gratis gebitscontroles op het asiel voor uw hond of kat
Veel baasjes weten niet dat hun kat of hond gebitsproblemen heeft. Vooral bij katten valt het voor de eigenaar vaak niet mee om in de bek te kijken. Dieren met gebitsproblemen kunnen onnodig ziek worden. Van de honden ouder dan 3 jaar heeft zelfs 80% gebitsproblemen!
Vaak beginnen de klachten met de slechte adem, veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandsteen is de bruine aanslag die u op het gebit van uw huisdier kunt aantreffen. Het ontstaat langzaam en bestaat uit resten voedsel, neergeslagen zouten uit het speeksel en afgestorven bacteriën. Soms kunnen de bacteriën via ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht komen. Zij kunnen dan elders in het lichaam voor problemen zorgen. Berucht hierbij zijn de ontstekingen van de tussenwervelschijf, nier, lever en hartkleppen.

Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier.
Om dit probleem onder de aandacht te brengen is de maand februari uitgeroepen tot de maand van de gebitscontrole. Net zoals het voor u belangrijk is regelmatig naar de tandarts te gaan, is het belangrijk het gebit van uw hond en/of kat te controleren.
 
Bij Dierenartsenpraktijk Zaltbommel en Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard-Zuid (Hedel) kunt u de hele maand februari op woensdag terecht voor een gratis gebitscontrole. U dient vooraf wel even een afspraak maken. Ook kunt u op woensdagmiddag 24 februari van 13.30-15.30 uur terecht bij Dierenasiel Bommelerwaard, Steenweg 8 in Bruchem. Hier is er vrije inloop.

Tijdens de gebitscontrole kijkt de dierenarts de gehele mondholte van uw huisdier na. Er zal gekeken worden of een behandeling noodzakelijk is. Hierbij kunt u denken aan het verwijderen van tandplak en tandsteen. Ook worden de mogelijkheden om het gebit schoon te houden met u besproken. Zowel honden als katten zijn welkom!


2 Januari 2010 Donatie schoonheidssalon
Op zaterdag 2 januari werden we op het asiel blij verrast toen Rini Goosmann en haar man op het asiel kwamen om een envelop te overhandigen. Rini en haar man hebben een paar jaar geleden Maxi, een hondje, uit ons asiel geadopteerd. Sindsdien heeft Rini in haar schoonheidssalan een potje staan. De eventuele fooien gaan in deze pot, tezamen met de opbrengst van tweedehands boeken die men voor € 2,50 kan kopen in de wachtruimte. In de envelop die we kregen zat 250,00 euro.


Dec 2009 Hart voor dieren op bezoek bij ons asiel
Heel blij waren we met het telefoontje van Hart voor Dieren en de vraag of ze bij ons langs mochten komen om een aantal dieren uit ons asiel extra in het zonnetje te zetten in hun maandelijkse dieren magazine. Er werd een afspraak gemaakt en in december kwam Rob Lauwers langs, die iedere maand "straatje om" maakt in Hart voor Dieren. Daarin bezoekt Rob iedere keer een ander asiel in Nederland om dieren in de asielen onder de aandacht te brengen. 
De honden Dario, Porky, Freekie en kater Vinnie werden uitgekozen om extra onder de aandacht te worden gebracht. Het uiteindelijke resultaat kunt u bekijk in het januari nummer van Hart voor dieren 2010.


Nov 2009 Lions Club organiseert sportdag en geeft donatie aan asiel
Op dinsdagavond 1 dec is er door de Lions rotery-club een bedrag van 2750,00 euro overhandigd aan het asiel. Marcel (bestuur), Arla en Wilma (ass beheersters van het asiel) waren aanwezig om de donatie in ontvangst te nemen. Er waren 5 verschillende goede doelen uitgekozen waar de Lions geld aan doneerde. Het asiel was er één van. Mensen van de Lions club, Dank jullie wel voor dit enorme bedrag !!!


3 okt 2009 Open asieldag
De vooruitzichten voor het weer waren ronduit slecht, veel storm en regen. Dus niet ideaal voor een ‘buitengebeuren’. Maar vol goede moed waren we op vrijdagmiddag al in gevecht met de supergrote partytenten, echt een makkie dat opzetten zonder gebruiksaanwijzing.
De volgende ochtend gonsde het van de bedrijvigheid. We hadden een oliebollenkraam om iets lekkers voor thuis mee te nemen (de spetters beslag hebben we ’s avonds met een plamuurmes van de muren van de dierenartsenkamer moeten steken, maar ja wie maalt daarom?), er was frisdrank, koffie of thee met allerlei soorten cake en gebak die de vrijwilligers zelf hadden gemaakt, broodjes frikadel en kroket enz. enz.. De cateringservice op Soestdijk is er niets bij.

De bezoekers konden Mars slaan. Het leek zo simpel maar probeer maar eens een mars die in vliegende vaart door een buis komt aansuizen te raken!! Er waren maar heel weinig mensen die dat voor elkaar kregen.
 
Er was nog een kraampje met diverse nieuwe en oude spullen waarvan een gedeelte van de opbrengst ook naar het Asiel ging. Je kon nog enveloppen trekken waarbij er echt hele leuke prijzen te winnen waren. Ook kon je appels, peren, aardappels en verschillende soorten bloemen en kaarten kopen.

Maar het leukst van al was denk ik toch het reuzenrad. Wat kon die Rob (vrijwilliger) praten! Geef hem een microfoon en hij praat Jochem Meijer zo van het podium!! Rob was onvermoeibaar en heeft de hele dag de bezoekers en de vrijwilligers de oren van de kop gepraat en er perfect de sfeer ingehouden. Er was echt niemand die geen lootjes wilde (of durfde te weigeren om ze te) kopen en Femke en Nicky moesten flink aanpoten om de verkoop bij te kunnen houden. Ja, dat rad van fortuin was een daverend succes.
Ondanks de slechte weersvoorspelling kwam er gelukkig toch een heel aantal mensen opdagen en hebben we best goed verkocht. Aan het einde van de dag hebben we alles weer opgeruimd, gezellig met alle vrijwilligers nog wat gedronken en frikadellen gegeten want tja die waren toch gebakken en dan is het zonde om weg te gooien, niet dan? en kregen we de opbrengst te horen, ruim 1300,00 euro. Helemaal goed want daar doen we het tenslotte allemaal voor. Volgend jaar weer een open dag !!


Okt 2009 Dierenopvangtehuis blij verrast met een cheque van 3.000 euro
Dit bedrag komt van het Osse bedrijf HPS ICT & Mobile Solutions. De gemeente Zaltbommel gunde dit bedrijf tien jaar geleden de eerste opdracht. Dat zijn ze daar niet vergeten. Het asiel moet fors investeren in verband met strengere regelgeving. Daarom droeg de gemeente Zaltbommel het dierenasiel voor.
De Zaltbommelse wethouden Guus Krahe heeft de cheque overhandigd aan de bestuursleden Marcel Verkade en Joke van der Eijk van het dierenasiel.

 
 
Okt 2009 Donatie Dogs Trust Engeland

Afgelopen okt is Wilma, één van de ass beheersters van het asiel, naar de Animal conferentie geweest in Boedapest. Dogs Trust, de grootste dierenbeschermingsorganisatie van Engeland, organiseert ieder jaar deze conferentie en ieder jaar in een ander land. Er werd door Dogs Trust een verloting gehouden onder de aanwezigen. Men kon een geld bedrag winnen. Alle namen zaten in een kom en er werd een naam uitgetrokken. Dat bleek Wilma te zijn. Er is door Dogst Trust in de tussentijd een bedrag overgemaakt van 750,00 euro naar het asiel.  Wij willen Dogs Trust enorm bedanken voor deze donatie !!


26-09-2009 Donatie Aktief toneelgroep
Zaterdag hebben Wilma (ass beheerster) en Joke (bestuurslid) de (ex) bestuursleden van de toneelvereniging Aktief uit Kerkdriel op het asiel ontvangen. De vereniging heeft zichzelf opgeheven en het nog in kas zijnde geld verdeeld over goede doelen. Ons asiel was er een van. Wij hebben 500,00 euro contant ontvangen.
 
Wij willen toneelvereniging Aktief enorm bedanken voor deze gulle gift !!

Saskia Geursen, voorzitster van de toneelgroep Aktief schrijft :                                  
Na zo’n 28 jaar toneelgespeeld te hebben besloten de spelers en regisseuse van toneelvereniging “Aktief”uit Kerkdriel er mee te stoppen.Nu zijn ze gewoon nog een leuke vrienden groep die één keer in de maand bij elkaar komen onder de naam non aktief. Als je stopt met een vereniging moet je toch het geld wat in kas zit een goede bestemming geven. Nu is het toeval dat alle leden grote dierenliefhebbers zijn en de meeste in het verleden op verschillende manieren met het dieren opvangtehuis in Bruchem te maken gehad. Als vrijwilligster of één van de kinderen als vrijwilligster werkzaam was bij het asiel. Maar zijn er in de huizen van leden dieren te vinden die ooit in het asiel zaten. Dus de keuze waar een deel van het geld heen moest gaan was in 2 minuten beslist. Het bestuur wilde wel zelf het geld gaan brengen en niet zomaar overmaken dus op zaterdag 29 september stonden bestuursleden en wat spelers bij het asiel om een envelop met daar in €500.- te overhandigen. Na een bak koffie en een rondleiding kreeg Wilma de envelop van de voorzitster Saskia Geursen . Er is ook €500.- naar hulp hond Nederland gegaan.De leden van de toneelvereniging hopen door hun Aktie er meer mensen dit voorbeeld gaan volgen en beseffen hoe belangrijk het asiel is voor de Bommelerwaard.
 
Met hartelijke groeten Saskia en Erik Geursen, Isabelle Stoof en Henk en Susan Dein 

 

 

www.dier.nu pup_kitten
ANBI-website @asielbruchem Facebook - Dierenasiel de Bommelerwaard